On left here - if you are on Pc.. click and choose your own language. Are you on Tab (small) or mobile phone, Choose your language over here :-) Klikk here to see !!!!!!!


Her finner du alle Attraksjoner og Severdigheter på Vestlandet som vi har lagt til vår side. Det blir fortløpende lagt til nye. Her finner du mektige fossefall, vakre fjorder hvor to av dem en på Unesco`s liste som verdensarv - som Geirangerfjorden og Nærøyfjorden. Her finner du noen av landets mest kjente og flotteste stavkirker. Kjente Isbreer, historiske gamle bydeler, museer og akvarier, og mye mye mer.


Annonseplass

Finn Severdigheter

Finn Attraksjoner og Severdigheter på Vestlandet


Akvariet i Bergen

Bergen: Det Nasjonale Akvariet er Norges største akvarium og en av Bergens største turistattraksjoner. Hos oss får du Ekte dyr. Ekte opplevelser. Vi ønsker å skape LæreLyst om livet i havet. En av de fine tingene er at du kan både være inne og ute, og vi har en stor fin lekeplass på takterrassen. Utendørs finner du pingviner, oter og sjøløver i fine omgivelser. Vi har og ett stort havakvarium med stor fisk og forskjellige typer skalldyr fra nærområdet. Her ute kan du se trening av sjøløver,…

Alvøen hovedbygning

Bergen: Alvøen er et meget vakkert og spesielt sted med en lang og rik industri- og sosialhistorie. Dette er hovedbygningen og en herregård til Alvøen papirfabrikk og er fra 1797. Gården tilhørte familien Farmers, og inneholder møbler, malerier, sølv og porselen som familien brukte mens de bodde her og brukte gården. Samt minner om Fasmerfamiliens liv i Bergen og Alvøen gjennom mer enn 300 år. Innerst i den lune Alvøypollen løper elven ut fra de høyereliggende Småvatnet og Storavatnet

Arquebus historiske museum

Haugesund / Førresfjorden: Arquebus krigshistorisk museum i Tysvær har mange og varierte utstillinger som forteller om okkupasjonen av Norge i 1940-45. Hovedvekten er på krigshandlingene i Nord-Rogaland og Sunnhordland, handelsflåtens rolle i krigen, hjemmefronten og dagliglivet i krigsårene. Den nyeste utstillingen, «Der Untergang», viser den allierte seieren i Europa og det tyske nederlaget i Berlin i 1945. Museet er oppkalt etter Sverre K. Andersen som drev illegal radiovirksomhet under andre…

Atlanterhavsparken

Ålesund: Det Norske Akvariet - Atlanterhavsparken er plassert på Tueneset ved Skarbøvika, helt ut mot havet i bydelen Hessa, ca. tre km fra Ålesund sentrum. Siden 1998 har akvariet vært et av Nord Europa største og mest unike saltvannsakvarier. Det Norske Akvariet er et utstillingsvindu for livet langs Norskekysten og Atlanterhavet. Med utsikt rett mot storhavet, de rike fiskefeltene og de dype norske fjordene, kan en her observere, oppleve og lære om livet i havet, slik naturen er. Vi…

Atlanterhavsvegen

Kristiansund / Molde: Hele strekningen Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen som går fra Kårvåg til Bud, er en vegstrekning på vel, 36 km. Men her tar vi for oss strekning Kårvåg til Vevang, der en del av vegstrekningen på 8,8 km går langt ute i havet over bruer, holmer og skjær. Det er en unik vegstrekning som kjøres og beskues av tusenvis av turister hvert eneste år.

Aurlandsdalen

Aurland: Aurlandsdalen er et 40 km langt vakkert dalføre, og som med sin ville og dramatiske fjellnatur - er et naturskjønt og populært turområde som blir benyttet av mange fjellvandrere hvert eneste år. Nederst i dalen - er der som E16 går gjennom Lærdalstunnellen. Kommer man kjørende langs Fv50 over fjellet fra eventuellt Oslo, eller Gol i Hallindal. Vil man få en formidabel utsikt over nedre del av Aurlandsdalen fra fjellsiden der veien går i sløyfer - ut og inn av fjellet

Bergen sjøfartsmuseum

Bergen: Norge er en av verdens ledende sjøfartsnasjoner. På Bergens Sjøfartsmuseum kan du se skipsmodeller, malerier og maritime gjenstander som forteller om byens og nasjonens sjøfartshistorie. Vår eldste skipsfart: Denne delen av utstillingene omfatter norsk og vestlandsk sjøfartshistorie fra de eldste tider til og med middelalderen. Fra hundreårene før Kristus og gjennom første årtusen av vår tidsregning, kjenner vi mange båtfunn i Norge og på Vestlandet. å museet kan du se utstilt mange…

Borgund stavkirke

Lærdal / Borgund: Borgund stavkirke. Som de andre stavkirkene rundt i landet - kan man ikke annet å bli imponert over byggekunsten, og det håndtverket som er utført med de hjelpemidlene de hadde for mange hundre år siden. Det er ikke funnet en stålnagel som er brukt under oppføringen av kirken. Det er rett å slett håndtverkerkunst av første klasse. Denne stavkirken var i ordinær bruk inntil 1868, da den nye Borgund kirke stod ferdig rett ved siden av.

Bøyabreen

Fjærland: Bøyabreen ligger litt nord for Norsk breemuseum i Fjærland. Bare vel 5 minutt med bil fra bremuseet langs Rv 5 vil du se isbreen på høyre side. Bøyabreen er en brearm av Jostedalsbreen, og den som har lettest tilkommelighet for besøkende som ønsker å se en av disse naturens underverker. På grunn av sin enkle tilkommelighet er den en av Norges mest besøkte isbreer.

Breidablikk

Stavanger: Herskapsboligen Breidablikk ble bygget av skipsreder, handelsmann og politiker Lars Berentsen (1838-1896). På slutten av 1800-tallet var han blant de mest velstående borgere i Stavanger, og ønsket seg en representativ bolig som ikke stod tilbake fra naboeiendommen Ledaal. Han engasjerte derfor en av landets mest anerkjente arkitekter, Henrik Nissen i Kristiania, til oppdraget. Boligen stod ferdig i 1882, og var i familiens eie til 1965.

Briksdalsbreen

Olden: Briksdalsbreen er en av Norges mest kjente Isbreer, og en stor turistattraksjon i Briksdalen ved Olden. Briksdalsbreen ligger i Briksdalen innerst i den vakre Oldedalen, og er en mektig brearm av Jostedalsbreen som ligger innenfor området Jostedalsbreen nasjonalpark. Toppen av Briksdalsbreen ligger vel 1900 meter over havet, og foten av den er vel 346 meter over havet og ender ned i Briksdalsvatnet.

Bryggen i Bergen

Bergen: Bryggen i Bergen som også er kjent som Hansabryggen og Tyskerbryggen, er på Unesco`s verdensarvliste som verdensarv. Bryggen omfatter trehusbebyggelsen og steinkjellere i den gamle historiske bykjernen. Det var også her den aller første bebyggelsen i Bergen lå. Bryggen omfatter vel 13 mål, og har 61 fredede bygninger. Det tyske kjøpmannsforbundet Hanseatene - opprettet i år 1360 et utenlandskontor i bygningsmassen på Bryggen,

Byaksla i Ålesund

Ålesund: Et kjent og populært utsiktspunkt over byen hvor du får en formidabel utsikt over Ålesund og omliggende områder. På toppen av byfjellet Aksla som ligger bak selve byen, får du en formidabel utsikt over både Ålesund by og omliggende områder i 360 grader, og du kan også beskue de kjente Sunnmørsalpene. Her er det også en fjellstue med restaurant, kafe og en flott utsiktsplattform. Du kan gå opp hit fra selve byen, - og fra du starter nede i byparken går du opp de 418 trappetrinnen før du…

Dale steinkirke

Dale i Luster: Dale steinkirke, er en gammel ærverdig og flott steinkirke fra 1200 tallet. Med blant annet gotisk arkitektur og veggmaleri frå 1400-talet. Kirken ligger på Dale i Luster, og er godt synlig fra Fv55 langs Lustrafjorden. Denne kirken fra middelalderen, står i en særstilling i forhold til andre bygdekirker i Norge på grunn av sine to spesielle klebersteinsportaler.

Dalsnibba

Geiranger: Dalsnibba. Uten å bruke dine føtter, kan du komme opp på Europas høyste utsikt fra en bilvei!. Fra 1476 meter over havet kan du nyte en fantastisk utsikt, og det uten å ha gått ut av bildøren før du er her oppe! Når du kommer opp til toppen, og det vel anlagte utsiktspunktet nesten 1500 meter over havet, parkerer bilen, og vandrer ut til det ytterste punktet ved rekkverkene - ser utover Geiranger og Geirangerfjorden - snur deg rundt å ser i 360 grader og ser den vannvittige naturen og…

Det Hanseatiske museum

Bergen: Her får du vite hvordan de tyske kjøpmennenes liv og arbeide gjennom vel 400 år ved Bryggen, og satte sitt preg på byen i alle disse årene. Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene forteller historien om de tyske kjøpmennenes liv og arbeid gjennom 400 år. Her får du vite om dene viktige perioden av Bergen by sin historie og enkeltmenneskers skjebner. Hva vet du egentlig om hanseatene? På omvisningene våre får du et unikt innblikk i

Dokken museum

Haugesund: Like over brua til Hasseløy («Bakarøy») finner du Dokken museum — et grønt tun omgitt av en rekke mindre bygninger som forteller en spennende historie fra gamle Haugesund. Museet representerer en viktig del av bymiljøet i Haugesund under sildetida og viser hvordan folk levde mellom 1850 og 1950. De første husene i Dokken ble reist for nesten 200 år siden. Da fantes også en liten, lukket havn for sildebåtene, kalt en «dokk». Det er herfra vi har navnet «Dokken». Siden den gang har…

Feigefossen

Luster: Feigefossen er en kjent foss i Sognefjorden, og kommer nedover fjellet over bygda Feigom i Luster. Fossen ligger på sør-øst siden av Lustrafjorden, som er en fjordarm av Sognefjorden. For å komme til den kan du ta av Fv55 ved Skjolden innerst i Lustrafjorden å følge Fv331 til fossen. Den samme veien du kjører på om du vil se Urnes stavkirke som ligger litt lengre sør ved Ornes. Du trenger ikke kjøre tilbake til Skjolden når du har vært her. Men kan ta bilfergen fra Ornes, og over fjorden…

Fisketorget i Bergen

Bergen: Fisketorget i Bergen er nok mest sannsynlig norges mest kjente utendørs marked. Her selges det fersk fisk, og sjømat rett fra havet, samt frukt og grønnsaker. I tillegg til blomster og planter i alle varianter. Her får du også kjøpt ferdige retter laget av fersk fisk og sjømat hvor du kan nyte et godt måltid mens du ser på det yrende folkelivet som er her på torget.

Flåmsbanen

Flåm: Flåmsbanen. Verdens vakreste togreise - blir det sagt om Flåmsbanen som går fra Flåm - gjennom den naturskjønne Flåmsdalen, og ender på Myrdal stasjon - der Bergensbanen og Flåmsbanen møtes. Flåmsbanen er en sidebane til Bergensbanen, og går mellom Myrdal stasjon øverst i Flåmsdalen og til Flåm stasjon nede ved Flåm innerst i Aurlandsfjorden. Fra Myrdalsplatået og ned til bunnen av Flåmsdalen går jernbanen gjennom 20 tunneller, høydeforskjellen fra topp til bunn er 865,5 meter.

Flåmsdalen

Flåm: Flåmsdalen er en naturperle av de skjeldne, og strekker seg fra Flåm innerst i Aurlandsfjorden og opp til Myrdal vel 800 meter over havet. Myrdal er stedet hvor jernbanene Bergensbanen og Flåmsbanen møtes, og hvor du kan gå av Bergensbanen ved Myrdal stasjon, og ta den berømte Flåmsbanen ned gjennom hele Flåmsdalen ned til Flåm stasjon. Flåmsdalen er 18 km lang fra Myrdal til Flåm ved fjordbotn. Langs dalen renner elven Flåmselvi som har sitt utspring nord om Hardangerjøkulen.

Fløibanen

Bergen: Fløibanen er en skinnegående kabelbane som går fra Bergen sentrum og opp til utsiktspuntet Fløien på fløyfjellet. Her får du panoramautsikt over Bergen, fjorden, omliggende natur og fjellområder. Her ser du forivrig nesten rett ned på den kjente Bryggen i Bergen, havnen og sentrum.På turen både opp og ned kan du nyte utsikten fra panoramavogner i de 5 - 8 minuttene turen varer.

Fløien utsiktspunkt

Bergen: Populært utsiktspunkt på Fløifjellet i Bergen. Fløien er et populært utfartssted, og en ettertraktet attraksjon og utsiktspunkt for Bergens besøkende. For å komme opp til Fløien på toppen av Fløifjellet - tar du Fløibanen som er en skinnegående kabelbane fra Bergen sentrum og opp til utsiktspunktet på Fløifjellet. På toppen her er det anlagt et stort steinlagt platå, og her er både butikk, spisesteder og lekeplass for barn.

FN parken

Vikeså: Like sør for sentrum av det lille tettstedet Vikeså, finner du FN-parken rett ved,- og godt synlig langs E39. Det er et flott monument med en bauta - til minne om den første norske soldaten som omkom i en FN-operasjon. Annbjørn Gjedrem ble stukket ned under vakttjeneste mens han var soldat i DanNor IV.Tidligere FN-ambassadør Ole Ålgård stod for avdukingen av minnebautaen, som var reist av Rogaland FN-Veteranforening - på FN-dagen i 1994. I 2005 ble det reist åtte nye miniatyrbautaer over…

Fossen de 7 søstre

Geiranger: Midt inne i Geirangerfjorden kaster 7 fossefall seg ut over fjellsiden ved Knivsflå. På avstand kan de ligne håret til 7 kvinner, og derav fått navnet de 7 søstre. Fossefallene er noe av det mest kjente i Geirangerfjorden - nesten like kjente som Geirangerfjorden selv, og finnes garantert på titusenvis av filmruller etter årenes løp med turisme inn fjorden. Det er faktisk utrolig vakkert å se på.

Fossen Friaren

Geiranger: Fossen Friaren. Kjært barn har mange navn som Friarfossen, Geitfossen, Skageflåfossen. Fossen Friaren er inne i Geirangerfjorden og kaster seg ut over de bratte fjellsidene i fjorden i en flaske formet form - rett over fjorden for fossene De 7 søstre. Det blir sagt at siden fossen ligger rett over fjorden for de 7 søstrene - gjør friaren kur til

Gamle stavanger

Stavanger: Den gamle flotte bebyggelsen av 173 vernede og restaurerte trehus - som utgjør gamle Stavanger - ligger i skråningen på vestsiden av Vågen ved havnen og sentrum i Stavanger. Husene er bygget på slutten av 1700 tallet og i løpet av 1800 tallet. Du føler virkelig et historisk sus når du vandrer i de trange gatene med alle de velholdte små og koselige trehusene.

Gamle Strynefjellsvegen

Stryn: På tur over Strynefjellet som er et eldorado i et villt og vakker fjellanskap, der kontrastene fra lavlandet til høgfjellet er formidable. Byggingen av Strynefjellsvegen ble påbegynt i 1881 og utført med handmakt av rallara fra Sverige og lokalbefolkning, og hele vegen stod ferdig i 1894. Sognefjellsvegen er stort sett akkurat slik den var den gangen den stod ferdig - foruten asfalt. Her kjører du en del av veien på grusveg, og de karakteristiske stabbesteinene ( kantsteiner ) står slik…

Gamlehaugen

Bergen: Gamlehaugen er den offisielle kongeboligen i Bergen. Bygget ligger i et parkanlegg på Paradis. Gamlehaugen ble bygd av Christian Michelsen og sto ferdig i 1900. Gamlehaugens første etasje er viet minnet om statsminister Christian Michelsen og ble etterlatt i all hovedsak slik den var ved hans død i 1925. Allerede i 1927 ble museet åpnet for publikum og kun små forandringer er gjort siden den gang. Museumsdelen består av til sammen åtte ulike rom som hver har sine interessante

Geirangerfjorden

Geiranger: Denne dyp blå fjorden er omtalt som " Perlen blant Norges fjorder " og er et av av Norges mest besøkte og attraktive turistmål. Med sine høye fjell og buldrene fossefall som kommer ned fjellsidene og frodig grønn vegetasjon som omkranser fjorden, beskrives den også som juvelen blant de mange vakre norske fjordene. I 2005 ble Geirangerfjorden sammen med Nærøyfjorden innlemmet i Unesco`s verdensarvliste og fikk da den gjeve statusen en del av verdens kulturarv.

Haraldstøtten

Haugesund: Riksmonumentet Haraldshaugen, lokalt også kjent som Haraldsstøtten, er et monument til minne om Harald Hårfagres samling av Norge i 872. Støtten ble avduket i 1872 i forbindelse med tusenårsjubileet for slaget i Hafrsfjord, der Norge ifølge sagaen ble samlet til ett rike. Monumentet står på Gard like nord for bykjernen i Haugesund på stedet der Harald Hårfagre sies å ha blitt gravlagt. Monumentet er tegnet av arkitekt Christian Christie, som en stor gravhaug omgitt av en granittmur…

Hardangerfjorden

Hardanger: Den 183 km lange Hardangerfjorden er norges nest lengste, og verdens femte lengste fjord. Fjorden er omringet av majestetiske fjell og et flott fjordlandskap, og er kjent som et av de vakreste områdene i Norge. I områdene rundt Hardangerfjorden finner du to nasjonalparker, mange flotte naturattraksjoner med både fjord, fjell, fossefall, og isbreer. Noe som er akkurat de samme attraksjonene som tiltrakk seg turister hit for vel 100 år siden.: Populært utsiktspunkt på Fløifjellet i…

Hopperstad stavkirke

Vik i Sogn: Stavkirken skal være bygd omkring år 1130, og den står på sin originale tuft. Kirken, som også har vært kalt Hoprekstad eies av Fortidsminneforeningen. Dendrokronologiske prøver tatt i 1997 på syv forskjellige steder i kirken gav dateringer mellom 1034 og 1116, men ingen endelig datering. I 1982 ble det ved en reparasjon i nordre korsval avdekket et stolpehull, noe som kan indikere at det tidligere har stått en stolpekirke på stedet.

Jugendstilsenteret

Ålesund: Jugendstilsenteret er et formidlingssenter og museum som både anvender moderne multimedieutstillinger og viser mer tradisjonelle gjenstandsutstillinger. Jugendstilsenteret ligger i den gamle Apotekergaarden fra 1907, og er både et spesialmuseum og nasjonalt kompetansesenter for jugendstilen. I utstillingen Fra aske til jugendstil kan man ta en tidsmaskin tilbake til bybrannen i 1904 som la hele byen i aske, og gjennom to multimedieprogrammer kan man lære mer om brannen

Karmsund folkemuseum

Haugesund: Karmsund folkemuseum er Haugesunds kulturhistoriske museum og har sin hovedavdeling i Haugesund sentrum, i byens eldste meieribygning. Museet har fire faste utstillinger. De to nyeste er «Fra jord til bord», om landbruket på Haugalandet fra 1650-1900, og «Byen som gikk i land», en jubileumsutstilling som sto ferdig til Haugesund bys 150-års jubileum i 2004. De eldste utstillingene er «Sjøfart og fiske» og «Heim og nærmiljø». Museet formidler både byens og regionens historie. Havet og…

Kaupanger stavkirke

Kaupanger: Navnet på kirken vitner om at den lå på en handelsplass, en kaupang, der en bymessig bebyggelse vokste fram i middelalderen. Kaupangen lå trolig ved stranden nedenfor Kaupanger hovedgård og den omtales i Sverres saga årene 1183-1184. Før 1660 er lite skriftlige kilder om kirken. Kaupanger er en langkirke med hevet midtrom omgitt av 22 staver, med 8 staver på hver langside og 3 på hver kortside samt 2 i koret. Dette er det største antall staver i noen stavkirke.

Kjenndalsbreen

Loen: Kjenndalsbreen ligger innerst i Lodalen, vel 17 km fra Loen ( bomveg ). Fra parkeringsplassen tar det vel 15 min å gå til foten av denne brearmen av Jostedalsbreen. Kjenndalsbreen er forøvrig Jostedalsbreenˋs lågaste brearm. Den er ikke mindre imponerende av den grunn. En ting er at isbreeen er imponerende nok - men på tur hit kjører du gjennom en vakker og spektakulær natur langs Lodalen og Lovatnet

Kjosfossen

Flåm / Flåmsdalen: Kjosfossen er en kjent foss innerst i Flåmsdalen, som har en total fallhøyde på 225 meter, fordelt på flere nivåer, og et fritt fall på 93 meter. Fossen er et yndet fotomotiv for alle som reiser med Flåmsbanen opp gjennom Flåmsdalen fra Flåm til Myrdal. Flåmsbanen stopper i 5 - 10 minutter ved fossen, slik at de reisende kan gå av toget og se på og fotografere fossen. I turistsesongen på sommeren viser Huldra seg nede ved fossen når toget kommer inn på stasjonen

Knivsflå

Geiranger: Knivsflå er en fraflyttet fjellgård oppe på et platå ved siden av fossene De Sju Søstre, ca. 250 meter over Geirangerfjorden. Garden er et yndet turistmål for dem som besøker Geiranger og Geirangerfjorden. Det går sti opp til garden, og det tar vel 25 minutter å gå opp fra der stien starter nede ved fjorden. For å komme til starten av stien må du enten ta Sightseeing båten, eller Taxibåt fra Geiranger.

Krunefossen

Loen: Foss som kommer ned fjellet like før Kjenndalsbreen. Når du drar inn til Kjenndalsbreen innerst i Lodalen, og Kjenndalen. Kommer Krunefossen ned fjellet til venstre like før du kommer inn til breen. Den er til venstre opp fjellet når du står på parkeringsplassen i enden av veien. Fossen tar med seg smeltet vann fra Krunebreen som i likhet med Kjenndalsbreen er en brearm av Jostedalsbreen. Det smeltede vannet fra Krunebreen samler seg i Kruneelva før det kommer til fossen og stuper ned…

Låtefossen

Odda - Oddadalen: Låtefossen er en 165 meter høy tvillingfoss i Oddadalen ( også kalt fossenes dal ). Den er en av Norges mest kjente fosser, og Oddadalens mest kjente foss - som har flere fosser langs dalen i en strekning på vel 10 km. Låtefossen er en av Norges mest besøkte og attraktive naturattraksjoner, og har i gjennomsnitt like mange besøkende hvert år som både Vøringsfossen og Trollstigen. Rett ved fossen er det en kiosk og suovenirbutikk, samt en liten parkeringsplass.

Lodalen

Loen: Lodalen er en spektakulær men samtidig natturskjønn dal som går i sørlig retning fra Loen ved Nordfjorden i Stryn. Innerst i Lodalen finner man den kjente Kjenndalsbreen som er den laveste brearmen av Jostedalsbreen. Fra du starter nede ved Loen å kjører innover mot Lodalen og Lovatnet langs Loelva som du får på høyre side, begynner du allerede å ane at dette blir spektakulært, og dette er bare begynnelsen.

Lysøen Ole Bulls museum

Bergen: Museet Lysøen består av fiolinisten Ole Bulls villa og selve øyen med skog og parkanlegg. Her finner du også et gammelt gårdstun fra 1600-tallet og en liten kafé. All bebyggelse på Lysøen er samlet på øyas østside, nær sjøen. Dominerende i landskapet er Ole Bulls villa med tilhørende tjenerbolig og uthus (nå kafé). Ved anløpskaien ligger også et gammelt gårdstun fra 1600-tallet; Gamletunet. Ole Bulls sommervilla på Lysøen ble bygget i årene 1872-73, og den er helt unik i norsk

Måbødalen

Måbødalen / Eidfjord: Måbødalen som går opp rett etter Eidfjord, og opp til Vøringsfossen langs Rv7 er et naturmessig skue uten like. Man kan vel trygt si at dette er Norges egen Grand Canyon. Den dype og bratte Måbødalen, med sine bratte fjellsider - er et resultat av at vann og is har skåret seg ned i bakken etter siste istid. Med det resultat at for oss nå - er den naturens egen flotte attraksjon. Som du nesten ikke tror engang når du ser den.

Melkevollbreen

Olden: Briksdalsbreen er en av Norges mest kjente Isbreer, og en stor turistattraksjon i Briksdalen ved Olden. Briksdalsbreen ligger i Briksdalen innerst i den vakre Oldedalen, og er en mektig brearm av Jostedalsbreen som ligger innenfor området Jostedalsbreen nasjonalpark. Toppen av Briksdalsbreen ligger vel 1900 meter over havet, og foten av den er vel 346 meter over havet og ender ned i Briksdalsvatnet.

Møllebukta badestrand

Stavanger: Badestranden ligger flott til og godt skjermet i Møllebukta i Hafrsfjord, rett ved severdigheten " Sverd i Fjell ". Hele Møllebukta er et badeplass og turområde i flotte omgivelser, og ikke minst i historiske omgivelser. Det var her at slaget i Hafrsfjord skjedde i 872, da Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike. Når du er på stranden er det bare å se til venstre. Da ser du tre store sverd som står ned i berget. Det er minnesmerket for det som skjedde her i 872.

Nasjonal turistveg Hardanger

Hardanger: Fra fosser og fjell til fjord, frukthager og epletre. Du er i Hardanger. Hardanger er vakkert - ingen tvil om det, - bare besøk så ser du det! Nasjonal turistveg Hardanger er oppdelt i fire strekninger. Må det for å komme rundt hele fjorden. Fra Granvin til Steinsdalsfossen. Fra Norheimsund til Tørvikbygd og Jondal. Fra Utne og Kinsarvik til Låtefoss. Eller alle omvendt - kommer an på hvilken retning du kommer fra

Nasjonal turistveg Hardangervidda

Hardangervidda: Turistvegen strekker seg fra Haugastøl i øst til Eidfjord - innerst i Hardangerfjorden i vest langs Rv7. Vegstrekningen går over endel av Hardangervidda som er Europas største høyfjellsplatå - vel 8600 m2, og nesten en halv gang større enn Finnmarksvidda. Den indre kjernen av Hardangervidda er en av Europas største nasjonalparker. Hardangervidda nasjonalpark er fordelt på fylkene Hordland, Buskerud og Telemark, og befinner seg både på Vestlandet og på Østlandet.

Nærøydalen

Nærøyfjorden - Gudvangen: Den vakre Nærøydalen langs E16 mellom Gudvangen, Nærøyfjorden og Stalheim, - gir deg en flott naturopplevelse på din kjøretur langs E16. Dalen er frodig, med høye fjell på begge sider, og med elven Nærøydalselvi som følger deg langs din kjøretur. Dalen ligger innefor verneområdet med Nærøyfjorden som er oppført på Unesco`s liste som verdensarv, og vestnorsk fjordlandskap.

Nærøyfjorden

Gudvangen: Nærøyfjorden er en spektakulær opplevelse med sine stupbratte fjellsider som er opptil 1761 meter over havet, og fjorden er bare vel 250 meter bred på sitt smaleste. Forøvrig - i 2013 ble fjorden brukt som en inspirasjon til byen Arendelle i Disney filmen Frost. En 17 km lang fjord som utgjør det mest ekstreme og vakre du kan finne av en fjord i Norge, og en av de mest besøkte og fotograferte fjordene i landet.

Norges fiskerimuseum

Bergen: Et eventyrlig fiske gjennom historien! De rike fiskeriene langs kysten har til alle tider vært selve forutsetningen for å kunne leve og bo i Norge. At fiskerihistorien har vært med å forme Norge som nasjon, understreker hvor nært knyttet landet vårt er til havet. I det «Eventyrlige Fisket» kan du bli kjent med både norske fiskerier, og havbruksnæringen: Sett deg ned og lytt til tre generasjoner fiskere som forteller sine opplevelser, dykk ned i en laksemerd, eller få med deg små innblikk…

Norsk bremuseum

Fjærland: Ved Norsk Bremuseum i Fjærland får du vite alt som er verd å vite om Norsk isbreer. Museet har en innholdsrik og spennende forklaring på hvordan isbreene oppstod, og hvordan de fungerer. Det er mange utstillinger og modeller av isbreer og dens egenskaper. useet er i tillegg et interaktivt museum hvor de besøkende kan utføre sine egne eksprimenter

Norsk hermetikkmuseum

Stavanger: Museet som er i Gamle Stavanger. Norsk hermetikkmuseum ble etablert i 1982 som et minne over hermetikknæringen som fra 1860 til 1960 var en stor og betydningsfull industri i Stavanger. Museet ligger i en nedlagt hermetikkfabrikk i bydelen Gamle Stavanger. Utstillingene viser gammelt produksjonsutstyr fra perioden 1880 til 1925, og besøkende kan følge hele produksjonslinjen fra sardinene ble fanget til de ble lagt i boks.

Norsk oljemuseum

Stavanger: Norsk Oljemuseum i Stavanger er et moderne, interaktivt museum hvor du kan oppleve hvordan olje og gass ble til for millioner av år siden, hvordan petroleum blir funnet og produsert og hva disse ressursene brukes til. Ved presentasjon av originale gjenstander, modeller, film og interaktive utstillinger formidles historien om oljevirksomheten på norsk kontinentalsokkel.

Oddadalen

Odda: Nå er du i Oddalen - Fossenes dal - og her finner du flere fosser innen 10 km. Og det i en vanvittig flott natur. Oddadalen går fra Skare hvor du forlater E134 og svinger inn på Rv13 mot Hardangerfjorden, og helt inn til tettstedet Odda som ligger i enden av dalen og Sandvinvatnet, og med Sørfjorden som er fjordarm av Hardangerfjorden i front. Fra Skare til odda kjører du gjennom dalen i 16,8 km, og gjennom hele dalen kjører du ved siden av elven Grønsdalslona.

Oldedalen

Olden: En naturskjønn dal med tonnvis vakre av synsinntrykk helt fra Olden og inn til Melkevollbreen. Oldedalen er en naturskjønn perle med frodig grønn vegetasjon, landbruksområder, og med høye fjell som er en en del av Jostedal nasjonalpark som omkranser hele dalen. Innerst i Oldedalen finner man Melkevollbreen, og den kjente Briksdalsbreen som ligger i sidedalen Briksdalen.

Preikestolen

Stavanger: Preikestolen er en av Norges mest besøkte attraksjoner, og Rogalands mest besøkte. Dette fjellplatået som ligger 604 meter over Lysefjorden er av både Lonely Planet og CNN kåret til et av de mest spektakulære utsiktspunkter i verden. Fjellplatået er ca 25 x 25 meter. Preikestolen regnes som Norges fremste naturbaserte reisemål, med en rekke topprangeringer internasjonalt, blant annet av Lonely Planet og CNN

Ramnefjellsfossen

Loen - Lodalen: Ramnefjellsfossen har et totalt fall på 808 meter fordelt på flere nivåer, og et fall på 600 meter i den aller bratteste delen. Fossen kommer ned Ramnefjellet i Lodalen, og får vann fra Ramnefjellsbreen som er en del av Jostedalsbreen. Ramnefjellet var åsted for to av norges største rasulykker ( les mer om rasulykkene lengre ned på siden ). Du ser på bildet til høyre for fossen hvor fjellsiden raste ut. Det er feltet med ingen vegetasjon.

Rjoandefossen

Flåm / Flåmsdalen: Rjoandefossen er en foss i den vakre Flåmsdalen med ei høyde på 310 meter, og eit fritt fall på 147 meter. Fossen ligger ca 5 km inn i dalen fra Flåm, og ligger i fjellet på vestsiden av dalen. Den vises godt i fra vegen ( Rallarvegen ) når du kjører, eller sykkler inn dalen. Eller fra Flåmsbanen om du tar den inn gjennom dalen.

Skageflå

Geiranger: Skageflå er en fraflyttet fjellgård oppe på et platå ved siden av fossene Friaren, ca. 250 meter over Geirangerfjorden. Garden er et yndet turistmål for dem som besøker Geiranger og Geirangerfjorden. Det går sti opp til garden, og det tar vel 25 minutter å gå opp fra der stien starter nede ved fjorden. For å komme til starten av stien må du enten ta Sightseeing båten, eller Taxibåt fra Geiranger. Knivsflå er en av flere gårder i og under rasutsatte fjellheng i Geiranger, sammen med…

Sognefjellet

Sognefjellet: Nå tar vi oss en tur over Sognefjellet langs Nasjonal turistveg Sognefjellet Fv55. Det er virkerlig en opplevelse, fra den frodige og grønne Bøverdalen - til Sognefjellets ville landskap med utsikt til Jotunheimens mektige fjell i øst, og til man kjører ned av fjellet mot Fortun gjennom den atter frodige Bergsdalen. Her viser vi deg i bilder hele turen - så det er bare å klikke på de lyseblå linkene - så kommer det opp bilder fra der vi beskriver turen. Lengre ned er det også et…

Sognefjorden

Sognefjorden: Sognefjorden er med sin lengde på 205 km Norges lengste fjord, verdens tredje lengste fjord- men er samtidig verdens lengste isfrie fjord. Fjorden er 1308 meter på sitt aller dypeste. Fjorden går fra kysten og inn til Skjolden ved foten av Jotunheimen. Skjolden ligger innerst i Lustrafjorden som er en fjordarm av Sognefjorden. Sognefjorden og dens mange fjordarmer, med variert og vakker natur, fjordlandskaper med mektige fjell og buldrende fossefall, er et av norges mest…

Solastranden

Stavanger: Solastranden er 2,3 km lang, og er en populært badestrand og utfartsområde både for lokalbrfolkningen og tilreisende. Sunday Times har kåret stranden til verdens 6 beste. Stranden ligger like ved Sola flyplass ( Stavanger lufthavn ), og det er både hotell og restaurant i nærheten av stranden, samt en golfbane.

Stavanger kunstmuseum

Stavanger: Stavanger kunstmuseums samling består av over 2600 kunstverk fra 1800-tallet og frem til i dag, med hovedvekt på norsk kunst. Samlingen er i stadig utvikling og arbeidet følger museets innsamlingspolitikk, som legger vekt på utvikling av enkelte sentrale kunstnerskap fra 1800-tallet. Museet kjøper samtidskunst som kan utvide og kompletter perspektiver i samlingene, men som også er relevant både i en regional og internasjonal sammenheng. Ut over egne innkjøp tar museet imot relevante…

Stavanger maritime museum

Stavanger: Sjøfartsmuseet ble åpnet i 1926, og skulle samle inn og bevare gjenstander, arkiver og annet materiale som dokumenterte byens sjøfartshistorie og dens betydning for distriktets økonomiske og kulturelle liv. Målet var videre å tilrettelegge dette materialet for forskning, og gjøre det tilgjengelig for publikum. I nesten 30 år var Sjøfartsmuseet ubemannet, og først i 1954 fikk museet en egen styrer. Utpå 1960-tallet øker aktiviteten betraktelig, spesielt i forhold til satsningen på…

Stegastein

Aurland: Fra 640 meter over havet får du en formidabel utsikt over Aurlandsjorden, helt fra innløpet fra Sognefjorden og inn til Flåm som ligger innerst i fjorden. Stegastein er godt anlagt med en utsiktsplattform av stål og limrte - langt oppi siden av Aurlandsfjellet, og stikker vel 31 meter ut fra fjellet. Her står du egentlig i løse luften å kan beundre utsikten. Her henger du egentlig utover fjellsiden - med den utsikten det vil bety for deg.

Steinsdalsfossen

Norheimsund: Steinsdalsfossen er selv med sitt lave fall på bare 50 meter, en av norges mest besøkte fosser. Det er noe som gjør den spesiell som få andre fosser kan vise til. Her han du nemlig gå bak selve fossefallet å se ut gjennom fossen. Fossen ligger vel 2 km vest for Norheimsund i Hardangerfjorden langs Fv7 Nasjonal turistveg Hardanger fra Norheimsund mot Bergen.

Strandfoss

Odda / Oddadalen: Strandfossen ligger i Oddadalen som også kalles " fossenes dal, fordi her finner du flere store og små fosser i en distanse på 10 km. Hele Oddadalen fra man starter ved Skare langs Rv13 mot Odda og Hardangerfjorden - er en naturperle. Fra Skare til Odda er det 17 km, og å denne finner man også en av Norges mest kjente fosser - den kjente tvillingfossen - Låtefossen. Strandfossen ligger på vestsiden av Sandvinvatnet - ikke så langt sør for Buerdalen, med Tjørnadalsfossen på…

Sverd i fjell

Stavanger: Sverd i fjell er et monument innerst i Hafrsfjord. Monumentet er laget av skulptøren Fritz Røed, og ble avduket av Kong Olav i 1983. Det er tre store sverd som er satt ned i svaberget til minne om slaget i Hafrsfjord i år 872, da Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike. Det største sverdet representerer den seirende kongen, mens de to andre symboliserer de tapende småkongene.

Terland Klopp bro

Gyadalen: Terland klopp er en 60 meter lang steinhellebro fra rundt 1800 med 21 løp, og regnet som den lengste i norden i sitt slag. Broen er en huldikebro eller steinhellebro over elven Gya - som kommer fra Gyavatnet i Gyadalen langs Fv42 - ca 15 km nord-øst for Egersund. Broen er arkitektonisk vakker å se på, og viser bare at jaggu kunne de sine saker de som bygget den. Broen ble hevet i rundt 1903, og ble tatt ut av trafikk i 1977. I 2008 ble broen fredet av Riksantikvaren - som vernet i…

Tjørnadalsfoss

Odda / Oddadalen: Tjørnadalsfoss ligger i Oddadalen som også kalles " fossenes dal, fordi her finner du flere store og små fosser i en distanse på 10 km. Hele Oddadalen fra man starter ved Skare langs Rv13 mot Odda og Hardangerfjorden - er en naturperle. Fra Skare til Odda er det 17 km, og å denne finner man også en av Norges mest kjente fosser - den kjente tvillingfossen - Låtefossen. Tjørnadalsfossen ligger rett ved Rv13 på østsiden av Sandvinvatnet, og rett over vatnet fra der du er ser du…

Troldhaugen Edward Grieg museum

Bergen: Troldhaugen var hjemmet til Edvard og Nina Grieg. Villaen på Troldhaugen ble ferdigstilt i 1885 og ekteparet Grieg bodde her de siste 22 somrene av Edvards liv. Stedet er i dag fylt av interessante minner om Grieg og har siden 1928, da området ble åpnet som museum, vært et valfartssted for Griegelskere fra alle kanter av verden. Troldhaugen består i dag av Villaen, Komponisthytten og ekteparets gravsted, så vel som et moderne museumsbygg og konsertsalen Troldsalen.

Trollstigen

Åndalsnes / Isterdalen: Trollstigen er uten tvil en av de mest dramatiske kjørerurene du kan oppleve i landet. Her kjører du opp den bratte fjellsiden, - eller det kan vel mest føles som man klatrer opp - gjennom 11 knappe hårnålsvinger. Her gjelder det å ta det med ro å kjøre rolig. Dette er ikke et veistykke for å haste seg avgårde. Du vil fort etter du er begynt å stige opp fjellsiden, oppdage at du er midt i en rå og dramatisk norsk natur. Her er det høye fjell på opp mot 1600 m.o.h. som…

Trolltunga

Odda: Trolltunga er et fjellutspring som " henger " ut av fjellet, 700 meter over Ringedalsvatnet i Sjeggedal, og 1100 meter over havet. Den er en av de mest spektakulære fjellformasjonene i landet, og tiltrekker seg en mengde turister og friluftsfolk hvert eneste år. Trolltunga har vært relativt ukjent, og det er i løpet av de siste årene turismen til trolltunga har begynt å skyte fart. Det har vært et økende problem etter 2015 at besøkende ikke tar naturen på alvor, og ikke innsett hvor…

Trollveggen

Åndalsnes / Romsdalen: Naturen kan være vill, og med en råskap som kan ta pusten fra deg. Du kan av og til føle deg liten mot den - og det er akkurat det du føler når du ser opp mot Trolltindmassivet, og ser Trollveggen. Nå ser du opp mot Nord Europas høyeste loddrette stup, vel plassert i Trolltindmassivet i Romsdalen, - midt i Romsdalsalpene hvor fjellklatrersportens vugge i Europa startet rundt år 1880. Den som ikke lar seg imponere av dette et av naturens underverk - tror jeg faktisk ikke er…

Tvindefossen

Voss: Kjent fossefall like nord for Voss. Tvindefossen er et kjent fossefall som ligger 12,6 km nord for Voss. Fossen er godt synlig fra E16, og den 110 meter høye fossen er et flott syn der den kommer nedover fjellsiden, og vider seg utover i bredden i sitt fall nedover fjellet. Rett ved fossen er det både campingplass og kiosk.

Ulriken643

Bergen: Kabel og gondolbane som går til toppen av fjellet Ulriken. 7 minutter, og du er på toppen av fjellet Ulriken med Ulriksbanen. Her får du en formidabel utsikt over Bergen by, fjorden, og omliggende fjell og natur. Forøvrig - er du sulten når du komer opp hit, er det en flott restaurant som du kan nyte et godt måltid og god drikke mens du først er her oppe - i tillegg til utsikten.

Urnes stavkirke

Ornes / Stryn: Urnes stavkirke ligger på gården Ornes på sørsiden av Lustrafjorden. Selv om dateringer er usikker er den beregnet datert til rundt 1140, og er således en av norges eldste stavkirker. I 1979 ble den tatt med på Unesco`s verdensarvliste. Det er spor etter enda eldre kirker her som denne står nå, og nyere forskning kan påvise at det har stått hele tre kirker her før Urnes stavkirke, og derfor kan man egentlig påvise at det har vært kirkested her FØR kristningen av Norge!

Vidfoss

Odda / Oddadalen: Vidfoss ligger i Oddadalen som også kalles " fossenes dal, fordi her finner du flere store og små fosser i en distanse på 10 km. Hele Oddadalen fra man starter ved Skare langs Rv13 mot Odda og Hardangerfjorden - er en naturperle. Fra Skare til Odda er det 17 km, og å denne finner man også en av Norges mest kjente fosser - den kjente tvillingfossen - Låtefossen. Oddadalen er en smal dal på det meste av strekningen, med høye fjell på begge sider og sterk vegetasjon

Vøringsfoss

Eidfjord / Måbødalen: Vøringsfossen ligger innerst i Måbødalen tett langs Rv7 som går fra Eidfjord innerst i Hardangerfjorden og over Hardangervidda mot Geilo langs Rv7. Fossen har et totalt fall på 182 meter og et fritt fall på 147 meter, og er en del av elven Bjoreio. Vøringsfossen er en av Norges mest besøkte og kjente attraksjoner, og besøkes av flere titalls tusen turister hvert eneste år. Etter å kjørt opp den utrolig flotte Måbødalen fra Eidfjord ved Hardangerfjorden