On left here - if you are on Pc.. click and choose your own language. Are you on Tab (small) or mobile phone, Choose your language over here :-) Klikk here to see !!!!!!!


Annonseplass

Severdigheter og Attraksjoner

Lindesnes fyr er Norges eldste fyr, og den 27. februar 1656 ble Norges første fyrlys tent her. Så det er både historie og nostalgi på en gang når du besøker dette stedet, og uten tvil sørlandets mest kjente severdighet. Ikke minst med tanke på at farvannet omkring Lindesnes var fryktet blant sjøfolk, og det med god grunn. For her møtes to hav, - nemlig Norsjøen og Skagerak. Og fyret viste dem vei.

Men Sørlandet har mange flere flotte severigheter å tilby sine besøkende. Som blant annet fort og festninger. Nordberg fort på Lista som er nordens best bevarte kystfort fra ww2. Møvik fort i Kristiansand - et av de få gjenværende kystbatterier i Atlanterhavsvollen fra ww2. Og her er flere for dem som ønsker se og lære.

Ellers finner du museer i alle varianter - og vitensentra hvor du kan se og oppleve. Alt fra oljeeventyret i norge til lokale historier og kultur. Her kan du få historien om sørlandets flotte hvitmalte kystbyer, de genuine sørlandske skjærgårder. I tillegg har landsdelen en rekke historiske kjente personer å vise til som har gjort en forskjell i landet. Som blant annet Henrik Arnold Wergeland, Camilla Collett, med mange flere...

 

Arendal gamle rådhus

Arendal: Bygningen var med sine fire etasjer og valmtak landets høyeste trehus og nest største trebygning, bare Stiftsgården i Trondheim var større.Arendal gamle rådhus er Arendals tidligere rådhus, og ligger på sørsiden av Tyholmen i Rådhusgaten med fasaden vendt mot havna. Huset er gjennom 160 år kjent under betegnelsen Arendal Rådhus. Det omtales også som Kalleviggården og Kallevigs palé fordi det er oppført som en kjøpmannsgård.

By og Sjøfartsmuseet

Lillesand: Få vite om Lillesand By- og Sjøfartshistorie. Carl Knudsen-gården eller Grøgaard-gården som den opprinnelig het ble bygget av Johannes Grøgaard i 1827. Tomten på hjørnet av Strandgaten og Nygårsgata ble festet av søstrene Christensen på Lillesand gård. I branntakstene fra 1837 står det at tomten da var bebygd med et to-etasjes laftet og kledd tømmerhus med to fløyer på baksiden.

Christiansholm festning

Kristiansand: Christiansholm festning har en unik beliggenhet sentralt i byen med en flott utsikt til den vakre kysten vår. I første etasje finnes en permanent utstilling som forteller litt om festningen og byens historie. Festningen er et lokale som kan brukes til mange formål og som kan leies av foreninger, bedrifter, offentlige og privatpersoner til ulike arrangementer og merkedager. I andre etasje, også kalt Kongens Batteri, er det anretningskjøkken med komplett utstyr til 300 personer.

Flekkefjord museum

Flekkefjord: Museet ligger i Øvrebyen i Flekkefjord sentrum. Hovedbygningen fra 1720-tallet er innredet som et velstående kjøpmannshjem fra 1800-tallet. Mange av gjenstandene som vises i det fredede bygget viser den internasjonale orienteringen Flekkefjord hadde på 1800-tallet. I Sjøbuene kan du se skiftende utstillinger gjennom året. Krambua har åpent i sommersesongen og er resepsjon, museumsbutikk og kafé.

Forvaltergården

Tvedestrand: Forvaltergården i Tvedestrand er en av de eldste og best bevarte bygningene i byen og er fra 1775. i Forvaltergården bodde proviant- eller magasinforvalteren som hadde ansvaret for all inn- og utskipning til Næs Jernverk. I 1880 flyttet forvalteren ut og Tvedestrand apotek inntok lokalene. Dette var store og flotte lokaler etter datidens standard og apoteket ble værende her fram til 1991. Dagens interiør er fra 1929 med innredning i flammebjørk.

Gimle gård

Kristiansand: Gimle Gård sies å være landsdelens vakreste herregård. Gimle ble bygd som sommersted – lystgård – for den rike kjøpmannen Bernt Holm og hans familie på slutten av 1700-tallet. Den ble etter hvert helårsbolig og gikk i arv i familien i fem generasjoner.Femte og siste generasjon på Gimle var Ottilie (Titti) Arenfeldt Omdal. Ved sin død testamenterte hun gården til Kristiansand kommune – under forutsetningen av at det ble opprettet en stiftelse, "hvis formål er å bevare Gimle med…

Hove og Hoveskogen

Arendal: Sør på Tromøya finner man det flotte turområdet Hove, og den unike Hoveskogen med alle sine treformasjoner som moder natur har skapt. Hele området ligger på Hoveodden. Hove er et vernet tur,- og friluftsområde på Tromøy som er Sørlandets største øy. Hove - området er regionens mest populære og brukte turområde for friluftsinteresserte, og for dem som vil ha litt rekreasjon i flotte omgivelser. Her er tilrettelagt med flere kilometer med turstier i alle retninger, og hvor endel av dem…

Ibsen museet

Grimstad: Henrik Ibsen (1828-1906) vokste opp i en overklassefamilie i Skien. Etter konfirmasjonen skulle han ifølge sin stand gå latinskolen, men lavkonjunkturen i Skien førte faren Knud Ibsen ut i økonomiske problemer. Knud Ibsen måtte skaffe sønnen muligheten til eget utkomme. Det var ledig en post som apotekerlærling i Grimstad, hvor Henrik Ibsen tiltrådte høsten 1843 eller på nyåret 1844. Han reiste til Grimstad om bord på lastebåten «Lykkens Prøve», iført konfirmasjonsklærne og med en…

Kristiansand museum

Kristiansand: På friluftsmuseet på Kongsgård kan du besøke nærmere 40 forskjellige hus. Det er eldre trebygninger reddet fra sanering og flyttet hit fra Kvadraturen i Kristiansand og to gårdstun, ett fra Setesdal og ett fra Eiken i Vest-Agder. I tillegg kan publikum besøke en gammel skolestue fra sent 1800-tall og Tonstadbua med malte bibelske motiver og rosemalte ranker innvendig. På Setesdalstunet ligger museets eldste bygning, Nomelandsloftet, fra 1585. «Minibyen» viser kvartaler med…

Lindesnes fyr

Lindesnes: Lindesnes fyr er Norges eldste fyr, og den 27. februar 1656 ble Norges første fyrlys tent her. Så det er både historie og nostalgi på en gang når du besøker dette stedet. Her nede ved sydspissen av Norge møttes den viktige kystleie med de oversjøiske forbindelsene, og de aller fleste av seilskipene som skulle inn og ut av havområdet Skagerak, søkte seg opp under norskekysten - for her kunne de bli loset iland om været og havet ble for ille så de ble tvunget inn til land.

Lista museum

Vanse: Lista museum består av mange avdelinger som er åpne for publikum. Her er det mye å se og oppleve for små og store, velkommen på besøk! Under følger en oversikt over avdelinger og tilbud. Lista museum har mange besøksmål i Farsund kommune, blant annet Nordberg fort, Listaskøyta kystkultursenter, Østhassel redningsstasjon, friluftsmuseet i Vanse og Hetland skolemuseum. Utenom sesongen er det Nordberg fort som er åpent for publikum. Nordberg fort ble anlagt av den tyske okkupasjonsmakten i…

Naturmuseum og Botanisk hage

Kristiansand: Botanisk hage består av alle de grønne områdene rundt Gimle Gård i Kristiansand, i tillegg til fjellhagen på Ljosland i Åseral. Her finner du nærmere 2000 ulike planter organisert under forskjellige temaer. Historiske og moderne roser, sørlandsroser, insektspisende planter, hageplanter gjennom 1000 år, klosterhage, gamle georginesorter, bartrearboret og mye mer. Vi har også en stor samling eksotiske krukkeplanter og Norges største kaktussamling.

Næs jernverksmuseum

Tvedestrand: På Nes Verk i Tvedestrand kommune ligger Norges best bevarte av de gamle jernverkene. I dag er jernverket museum, og vi har tatt vare på de viktigste bygningene fra jernverkstiden. På museet forteller vi den 300 år lange historien om hvordan jern og stål ble framstilt i gamle dager, og hvordan hverdagen var for dem som arbeidet ved verket. Næs Jernverksmuseum ligger bare en kort avstikker fra E18 i et godt bevart kulturlandskap langs Storelva. Elva, som renner gjennom…

Norsk Hagebruksmuseum

Grimstad: Velkommen til Norsk Hagebruksmuseum. Den vakre parken på Dømmesmoen er rammen rundt museet. Parken inneholder store samlinger av busker og trær, roser, stauder samt Ibsens urtehave. Dammen og den store hule "Dømmesmoeika" er sentrale midtpunkt i parken.I museet vises samlinger fra hagebruksnæringen, som vinproduksjonen på Fuhr, konservesindustrien i Grimstad og en utstilling om det økologiske samspillet mellom naturen, bier og mennesker.

Posebyen

Kristiansand: I Kvadratueren vest for Festningsgata er den koselige Posebyen - som er Kristiansands eldste bydel med ærverdige gamle trehus, og er en av Nord Europas største samling av lav gammel trebebyggelse. Faktisk er Posebyen den eneste delen av byen som stod igjen etter bybrannen i 1892. På utvalgte dager på sommeren arrangeres det kjente Posebymarkedet i Posebyen, som er et loppearked hvor du kan kjøpe lopper i alle varianter. Arrangementet vd Bentsens hus samler en mengde folk - så her…

Risør akvarium

Risør: Vi er Sørlandets eneste saltvannsakvarium med mer enn 100 arter fordelt på 500 fisk og havdyr. Her kan du som besøkende få en opplevelse som du sent eller aldri vil glemme! I Risør Akvarium kommer du tett inn både fisk og havdyr. Vi har mer enn 500 ulike arter. – Skal lure på hvor mange du klarer å finne? Bli med på skattejakt! Kanskje vil du tegne og fargelegge den fisken du likte best, eller være med å mate fiskene? Kom da vel!

Risør trebåtfestival

Risør: Hvert år i August arrangeres Risør trebåtfestival hvor trebåt entusiaster fra både inn,- og utland viser fram sine smykkeskrin av noen vakre blankpolerte trebåter, i alle fasonger og størrelser. Festivalen er Risør`s internasjonale stolthet, og er Europas største og eldste festival i denne kategorien, - noe den har vært i de siste 30 år. Festivalen er en ettertraktet møteplass for noen av verdens vakreste trebåter, samt for tradisjons - håndverkere innen både trehus, - og trebåtbyggere…

Risørflekken utsiktspunkt

Risør: Utsiktspunkt over Risør havn og sentrum 45 meter over havet. Risørflekken som utsiktspunktet har fått ditt navn på grunn av den hvite kalken, - og det er på grunn av hvit kalk i berget som man kan se på lang avstand. Risørflekken av hvit kalk ligger vel 45 meter over havet og på nordsiden av havna i Risør, - og den er et landemerke for båter til havs, - og har vært et uvurderlig landemerke for sjøfarende for å finne leia inn til Risør i uminnelige tider. Den er like viktig idag selv med…

Setesdal mineralpark

Evje og Hornnes: Alle barn elsker stein og på Mineralparken kan de lage figurer og smykker av stein. De kan se på stein og krystaller fra hele verden. De kan gå på leting etter dem, de kan ta på dem og lære om dem, slik de ikke kan noen andre steder. På Mineralparken er vi konstant på leting etter nye måter å tilfredsstille nysgjerrige, lekne barn, og vil utvikle parken slik at hele familien kan nyte parken på stadig nye og mer morsomme måter.

Setesdalsbanen

Vennesla: Setesdalsbanen er en smalsporet jernbanestrekning som opprinnelig gikk mellom Kristiansand og Byglandsfjord i Setesdal. Strekningen åpnet i 1896 og var 78 km lang. Den ble bygget med sporvidde 1 067 mm (3,5 fot). Banen ble nedlagt i 1962, men en strekning på 8 km er bevart og drives i dag som museumsjernbane. Det kjøres med damplokomotiv og gamle trevogner mellom Grovane og Røyknes stasjoner. Setesdalsbanen er blant de største turistattraksjonene på Sørlandet.

Sjøfartsmuseet

Grimstad: Velkommen til Sjøfartsmuseet i Aust-Agder! Sjøfartsmuseet ligger i naturskjønne omgivelser ved Vikkilen i Hasseldalen i Grimstad, bare en kort rusletur fra Grimstad sentrum. I Hasseldalen har det vært verft og rederivirksomhet i over 150 år. Hasseldalens og Aust-Agders viktige sjøfartshistorie blir i dag fortalt i museet. Museet har moderne utstillinger og museumsbutikk. Rett utenfor museet finnes brygge med båtfortøyning og badetrapp.

Sjølingstad uldvarefabrik

Mandal: Sjølingstad Uldvarefabrik ble etablert i 1894 og var i ordinær drift i 90 år. I dag er det en levende museumsfabrikk og freda av Riksantikvaren. Vi produserer fortsatt ullvarer for salg på de gamle maskinene. På omvisning gjennom museumsfabrikken forteller vi om fabrikkens historie og demonstrerer maskiner råulla må gjennom før den ender opp som ferdige varer. I museumsbutikken og nettbutikken selger vi garn, kardet ull, hobbyfilt, vadmel og tepper produsert på gamle maskiner.

Tingvatn fornminnepark

Birkeland: Tingvatn er et svært gammelt tingsted for de indre bygdene i Vest-Agder. Det er særlig jernalder, spesielt folkevandringstiden, som preger området. Tingplassen med gravhauger og steinsettinger finnes fremdeles. Formidling til skoler, foreninger og andre besøkende, arbeid med historisk håndverk i tekstil og andre materialer, utstillinger og det årlige Vikingtinget er noe av det som skjer i løpet av året.

Tyholmen Arendals gamle bydel

Arendal: Tyholmen er Arendals eldste bydel som befinner seg i nedre del av Arendal sentrum. Som navnet sier er Tyholmen opprinnelig en holme; det er en av de syv holmene som Arendal sentrum er bygd på. Inntil 1930-årene var det en kanal mellom Tyholmen og resten av byen. Det har vært omstridt om deler av disse kanalene skal graves opp igjen. Tyholmen har gamle ærverdige kjøpmannsgårder og flere store offentlige bygninger.

Vitensenteret Sørlandet-Arendal

Arendal: Vitensenteret Sørlandet er et opplevelses- og læringssenter for barn og unge. Vi har lokaler i Arendal og Kristiansand, begge midt i sentrum av byen, nær buss, tog og parkeringshus. I skoleåret tilbyr vi ulike formidlingsprogram, rettet mot barnehage, skole og sfo. Vitensenterets utstilling og aktiviteter er også åpent for alle. Her kan hele familien ha det moro sammen! Konkurrere, leke, spille og eksperimentere. Se vårt aktivitetsprogram for hvilke aktiviteter vi tilbyr på hver…

Vitensenteret Sørlandet-Kristiansand

Kristiansand: Midt i Markensgate finner du Vitensenteret Kristiansand. Her kan hele familien ha det gøy sammen, med konkurranser, samarbeid og læring. Av hensyn til smittevern har vi tilrettelagt lokalene slik at du kan besøke oss i trygge og gode omgivelser. Senteret ligger lett tilgjengelig til bussholdeplass, parkeringshus og togstasjon. I samme område finner du også flere hyggelige spisesteder, butikker og trivelig sørlandsstemning.