On left here - if you are on Pc.. click and choose your own language. Are you on Tab (small) or mobile phone, Choose your language over here :-) Klikk here to see !!!!!!!

Vrangfoss sluser

Vrangfoss sluser er det største og flotteste av sluseanleggene i Telemarkskanalen.

Foto ©: Geir Johansen

Kategori: Kultur og Historie

Type: Sluser / Telemarkskanalen


Vrangfoss er kanalens største og flotteste sluseanlegg med fem kamre og en løftehøyde på 23 meter. Båtene bruker 45 minutter på slusingen opp og ned. i høysesongen sluses to rutebåter samtidig.

Med sin 5 slusekamre og en løftehøyde på 23 meter, er Vrangfoss sluser det største sluseanlegget langs hele Telemarkskanalen. Her kan det sluses opp 2 båter samtidig i høysesonen som er Juli og August.

Vrangfoss fikk navnet sitt fordi fossen var stri, og det var vanskelig å fløte tømmer her. Før kanalen ble bygget,-  gikk elva gjennom et juv på rundt to kilometer fra topp til bunn med fosser og trange partier. Slusene er hugget inn i landskapet, og bare det indikerer på hvilket enormt arbeide og innsats som er gjort av arbeiderne her. Det var ikke noen lastebiler, boremaskiner og gravemaskiner å oppdrive på den tiden. Det er rett å slett et imponerende arbeide som er utført.

Slusene i Vrangfoss var ferdig bygget i 1892, og anleggsarbeidet ved Vrangfoss fra begynnelsen i 1887 til sluseanlegget stod ferdig - var svært omfattende og krevende. 

01 Vrangfoss Sluser - Foto Geir Johansen.jpg

Her er også anlagt en flott park, hvor mange av de gamle trærne er de samme og står på samme plass som de gjorde for over 100 år siden. I den gamle gulmalte mesterboligen er det en kafe, og en super utsikt over sluseanlegget fra terassen.

Kanalen er et teknisk kulturminne som ble fredet i 2017. Det betyr som nevnt at alle reparasjoner og alt vedlikehold skal foregå på samme måte som da slusene ble åpnet i 1892. Derfor har kanalen sin egen smie og sag. I Vrangfoss smis deler til alle slusene i kanalen. På veggen henger taljer og annet løfteutstyr som ble brukt ved reparasjoner av de ca. 10 tonn tunge sluseportene. I dag brukes mobilkran, selv om resten av arbeidet gjøres på gamlemåten. Kanalen har behov for trevirke som ikke kan kjøpes hos byggevareleverandørene. Derfor har kanalen sin egen sag i Vrangfoss. Der skjæres materialer til sluseporter og til reparasjon av kanalens bygninger.

Rundt 1900 var kanalen en del av den korteste reisen mellom Christiania (Oslo) og Bergen. Turen gikk med tog til Skien, med kanalbåt til Dalen og videre med hest og vogn over Hardangervidda til Odda. Derfra gikk det båt til Bergen. Turen tok fire dager

02 Vrangfoss Sluser - Foto Geir Johansen.jpg

Det måtte mye stein til for å bygge Vrangfossanlegget. Omtrent 17 000 m³ gikk med til dammen og slusene. Mye av steinen ble henta fra bruddet et stykke ovenfor sluseanlegget. Steinbruddet er verdt et besøk - både for å få et inntrykk av hvordan steinen er hentet ut av fjellet, og for å ta en rast på odden og vinke til kanalbåten på vei inn til slusene.

Det går en grei, ca. 800 m lang sti fra Vrangfoss sluser opp til dette steinbruddet. Flere informasjonsskilt i bruddet forteller om det tunge arbeidet med å bryte ut stein. Her oppe stod det ei smie, og en trallebane frakta den ferdig hogde steinen ned til sluseanlegget. Info fra telemarkshistorier.no

Her oppe ved Dalen ender turen med båt etter at man startet nede ved Skien.


Se flere bilder

Se flere bilder av severdigheten i helsides slideshow bildevisning. Bare trykk på de røde pilene for å skifte bilde. På liten Tab og Mobiltelefon - bare sveip sideveis med fingrene.

Annonseplass
*** Tips ved bruk av Foto Slideshow på PC og Mobiltelefon***

For å få utnyttet SlideShow bilde galleriet fullt ut og se hele bildet på Pc. Bruk " Fullskjerms " visning i din Internetleser / browser. For å få fullskjerm visning gjør du slik!

Klikk på F11 tasten øverst på ditt tastatur. Da ser du at du får fullskjerm visning da den øverste verktøyraden blir borte.

Ved å klikke på F11 igjen, avslutter du fullskjerm visningen, og du får vektøylinjen tilbake. Enkelt og greit!

På Mobiltelefon - vipp telefonen så du har telefonen liggende. Da får du slideshowet på hele skjermen. For å skifte bilde - sveip til høyre eller venstre med fingrene.