On left here - if you are on Pc.. click and choose your own language. Are you on Tab (small) or mobile phone, Choose your language over here :-) Klikk here to see !!!!!!!
Gamlebyen - Festningsbyen i Fredrikstad er en av Norges mest besøkte attraksjoner.
Foto ©: Geir Johansen
Kategori: Kultur og Historie
Type: Festninger / Festningsby
Du kjenner et historisk sus av å vandre rundt blant de ærverdige og godt bevarte tre-bygningene som Gamlebyen består av, og det samme blant bygningene i " Festningsbyen " som består av bygninger i mur og stein. Begge deler er innenfor både vollgraven rundet hele komplekset, og forsvarsvollene.
Det er mange veier å komme inn i Gamlebyen på. På forsiden er det både bilvei inn, og gangvei med bru over vollgraven, og inn gjennom den gamle byporten. Det er også innganger gjennom forsvarsmuren langs elven, mellom Gamlebyen og nye Fredrikstad by.
Gamlebyen i Fredrikstad er todelt selv om alt henger sømløst ihop. Med gamlebyens trebebyggelse og privatboliger, butikker, kafeer etc. i venstre del når men ser mot byporten, og Festningsbyen i høyre del med mur og steinbygninger forbeholdt militær aktivitet. Men alt er uansett innenfor festningsvollene, og kalles for Gamlebyen. I senere tid er Festningsbyen mye brukt over hele komplekset i stedet for Gamlebyen. Fredrikstad ble den første norske byen som ble grunnlagt etter middelalderen, og den første som kong Fredrik II tillot å oppkalle etter kongen selv.
I hele Gamlebyen er bygningene velholdt og flotte, og er i den originale utførelsen som de var den dagen de ble bygget. Byen regnes også som Norges første renessanseby. Når du rusler rundt i Gamlebyens gater finner du mange forskjellige butikker, flere restauranter og spisesteder, Fredrikstad museum, og Gamlebyen Modelljernbanesenter som har 400 m2 med skinner og tog som går gjennom tunneler i både taket og under gulvet. Jernbanesentret har blitt en stor attraksjon og spesiellt for barn.
Bakgrunnen for at Fredrikstad ble grunnlagt i 1567 var et svensk angrep og nedbrenningen av byen Sarpsborg i 1567 under Den nordiske syvårskrigen. Sarpsborgs utsatte beliggenhet gjorde at byens borgere bad kong Frederik II om å få gjenoppbygge byen nærmere Glommas utløp. Her mente man at det ville være lettere å forsvare byen, samtidig som innbyggerne kunne sikres gode levekår. Bymarkene øst for byen var svært viktige for valget av ny bygrunn. Gode beiteforhold var helt avgjørende for en bybefolkning som i stor grad var bønder. Kongen aksepterte borgernes forespørsel, og 12. september 1567 signerte han brevet som tillot flyttingen av byen og etablering på gården Brubergs grunn.
Den nye byen skulle få en tung start, og allerede på 1570-tallet ble den brent av svenskene ved et par anledninger. Allikevel klarte byen gradvis å vokse utover slutten av 1500- og første halvdel av 1600-tallet ble en oppblomstringstid for sjøfart og handel i byen. Borgerne livnærte seg av jordbruk, men flere slo seg stort opp på trelasthandel av skipsfart. Byens handelsprivilegier gav borgerne enerett på all handel i tre mils omkrets. Les mer om byens historie på Lokalhistoriewiki
Se flere bilder av severdigheten i helsides slideshow bildevisning. Bare trykk på de røde pilene for å skifte bilde. På liten Tab og Mobiltelefon - bare sveip sideveis med fingrene.