On left here - if you are on Pc.. click and choose your own language. Are you on Tab (small) or mobile phone, Choose your language over here :-) Klikk here to see !!!!!!!
Fredet bygning fra 1640, og Oslofjordens nest eldste bygning.
Foto ©: Geir Johansen
Kategori: Kultur og Historie
Type: Arkitektur og Bygninger
Fredet bygning fra 1640, og Oslofjordens nest eldste bygning. Med arkitektur som har trekk fra renessanse, barokk og rokokko. Bygningen er egentlig et bindingsverkhus i nerderlenderstil ( Hollenderstil ) - med eksteriør og fasade i utmurt bindingsverk av Hollandsk hvitkalket murstein. I bakgården kan man forøvrig se bindingsverket som egentlig er bygninges "skjelett", og man ser tydelig at det er påvirket av nederlandsk byggeskikk.
Det er den eldste delen av bygningen som er fra 1640. Grunnen til at det står årstallet 1671 i smijern over inngangsdøren. Er at da ble bygningen overtatt av kjøpmann Ole Meyer, som utvidet og bygde om bygningen - slik at den fikk omtrent det utseendet som den har i dag.
Kjøpmannen Aimar Hansen kjøpte gården på auksjon for 12 000 kroner i August 1878. Han flyttet sitt firma Aimar Hansen (senere Aimar Hansen & Søn) dit.
De blå skiltene på skoddene på Thornegårdens fasade ble satt opp i 1898, og har reklame for de varene Aimar Hansen førte da: Skipskjeks, saltkjøtt, tauverk, maritimt utstyr, kull, koks og annet. Skiltene er en viktig del av bygnigens identitet, og en kjær del av Sons kulturarv.
En lokal historie forteller at det skal gå en smuglergang nede fra bryggen og opp til Thornegården. Den skal ha blitt anlagt på 1600 - 1700 tallet for å unngå tollerne når man førte inn kostbare varer.
Det ER funnet to spuntvegger med en gang mellom under torget. Men ingen har klart å spore dette videre til bryggekanten eller mot gården. Man har heller ikke klart å finne spor etter nedgangen, - som etter sigende, historien, legenden om man vil, - skal ha vært i et mellager i gården.
I mai 2012 ble det gjort arkeologiske undersøkelser på Thornegården i Son sentrum. Funnene bekrefter Sons historie som ladested fra middelalder til 1800-tallet. Dette kan du lese mer om her!
Se flere bilder av severdigheten i helsides slideshow bildevisning. Bare trykk på de røde pilene for å skifte bilde. På liten Tab og Mobiltelefon - bare sveip sideveis med fingrene.