On left here - if you are on Pc.. click and choose your own language. Are you on Tab (small) or mobile phone, Choose your language over here :-) Klikk here to see !!!!!!!

Skien

Skien blir ofte omtalt som hovedstaden i Telemark.

Foto ©: Geir Johansen

Landsdel:  Østlandet

Fylke: Telemark


Skien blir ofte omtalt som hovedstaden i Telemark med vel 50 000 innbyggere.

Skien blir ofte omtalt som hovedstaden i Telemark med vel 50 000 innbyggere, og ligger plassert innerst i skienselva. Den verdenskjente dramatikeren Henrik Ibsen var født og oppvokst i Skien. Byen er også kjent som "kanalbyen" da Telemarkskanalen har sin start her. Telemarkskanalen er vannveien som går fra Skien til Dalen med tre kanaler og flere sluseanlegg.

Skien-foto Geir Johansen.jpg

Det er flere båter som går opp hele ruten fra Skien til Dalen gjennom alle 8 sluseanleggene, og har i årtier vært en populær turistattraksjon som tilltrekker seg tusenvis av turister hvert år. 

Skien har et rikt kulturliv og egen teaterscene, og flere kjente jazzmusikere har sitt opphav i byen. Byen arrangerer matfestivalen Mersmak, Parkjazz, og en rekke konserter, teaterforestillinger og idrettsarrangement. Det er også tre visningssenter for samtidskunst i byen.

Fra torget mot Henrik Ibsens gate-foto Geir Johansen.jpg

Bryggeparken nede ved havnen er et flott friluftsområde med kaipromenade langs hele parken. Torget og sentrum av byen kommer du til ved å følge Henrik Ibsens gate. Her ser du Ibsenparken ved torget, og kirken litt lengre opp i kirkegata.  Skiens tidligere kirke Christianskirken -brant i den store bybrannen i 1886, og dagens kirke som ble bygget etter bybrannen stod ferdig i 1894. 

Bryggeparken-foto Geir Johansen.jpg

Annonseplass

Ibsenparken-foto Geir Johansen.jpg

Henrik Ibsen museet er hans barndomshjem gjennom 7 år, og ligger vel 5 km nord for Skien. Snipetorp er Skiens eldste bebyggelse, og overlevde bybrannene i 1854 og 1886. Her vil du finne det gamle Skien med sammenhengende trehusbebyggelse fra slutten av 1700-tallet.

Telemark museum er en herskapelig gård som har huset flere fine, tradisjonsrike familier fra Skien, mest kjent for ettertiden er Niels Aall. Her er det også restaurant, og lekeplass for barn.

Skien sluse-foto Geir Johansen.jpg

Overnatting, Spisesteder og Camping:

Det er mange overnatting og spisesteder i både Skien og nærområdene. Men vær tidlig ute å bestille overnatting for å være sikker. Men det er også flere Campingplasser i området, motell, veikroer, leiligheter, og hytteutleie. Så muligheter for overnatting er likevel stor om du bare skulle droppe innom.

Aktiviteter og Opplevelser:

Det er mange opplevelsesaktører som tilbyr både Fjord-Cruise, båtturer på fjorden og langs kysten både nord, sør, for Skien langs kysten. Her finner du mange andre opplevelser som kajak-turer, sykkelturer, naturvandringer, og andre flotte guidede opplevelser for den som besøker stedet. Vi håper du finner dem under vår Aktiviteter og Opplevelser lengre ned på siden.

Litt telemarksnatur litt nord vest for skien-foto Geir Johansen.jpg


Høyre kolonne her - er forbeholdt litt annonsering, og ellers nytt som vi skriver om fra stedet, og området rundt. ( Pc og store Tab ).


Se flere bilder fra stedet

Se flere bilder fra stedet og nærområdet i helsides slideshow bildevisning. Bare trykk på de røde pilene for å skifte bilde. På liten Tab og Mobiltelefon - bare sveip sideveis med fingrene.

Annonseplass over bilder
*** Tips ved bruk av Foto Slideshow på PC og Mobiltelefon***

For å få utnyttet SlideShow bilde galleriet fullt ut og se hele bildet på Pc. Bruk " Fullskjerms " visning i din Internetleser / browser. For å få fullskjerm visning gjør du slik!

Klikk på F11 tasten øverst på ditt tastatur. Da ser du at du får fullskjerm visning da den øverste verktøyraden blir borte.

Ved å klikke på F11 igjen, avslutter du fullskjerm visningen, og du får vektøylinjen tilbake. Enkelt og greit!

På Mobiltelefon - vipp telefonen så du har telefonen liggende. Da får du slideshowet på hele skjermen. For å skifte bilde - sveip til høyre eller venstre med fingrene.

Hvordan komme hit

Attraksjoner og Severdigheter

Her viser vi kort serverdigheter som er i Skien og nærområder. 

Annonseplass

Severdigheter i Skien og nærområder

Noen utvalgte severdigheter i Skien og nærområder. Resten finner du på egen side med  flere severdigheter på Østlandet. Klikk på linkene til sidene under listen her.


Dyrskun

Seljord: Dyrsku er Norges største handels- og landbruksmesse, som arrangeres over tre dager i september på Dyrskuplassen i Seljord i Telemark. Dyrsku har vært arrangert siden 1866, og samler årlig 90 000 gjester fra hele Norge til handel og kulturopplevelser. Dyrsku er en viktig møteplass for mat og landbruk, politiske debatter, foredrag og rotekte opplevelser. Dyrsku er også en folkefest med aktiviteter, konserter, dans og campingliv.

Heddal stavkirke

Notodden: Heddal stavkirke er den største av de gjenværede 28 bevarte stavkirker som finnes i Norge. Det kan godt hende at det ikke altid har vært slik, og at en eller flere av de revne stavkirker kan ha vært større. Kirken er antatt bygd i første halvdel av 1200-tallet og omtalt i skriftlige kilder fra år 1315. Rester av eldre byggemateriale er påvist ved dendrokronologiske undersøkelser av kirken, og som gjør at man antar at det kan ha vært minst en eldre kirke på stedet.

Herregården i Larvik

Larvik: Herregården, eller Den Grevelige Residens, ble oppført av stattholder og greve Ulrik Frederik Gyldenløve mellom 1674 og 1677. Gyldenløves sønn Ferdinand Anton Danneskjold Laurvig påbygget tømmerbygningen til den form den har i dag. Dette skjedde i anledning kong Christian 6 Norgesbesøk i 1733. Opprinnelig lå Herregården utenfor byens grense, omgitt av en stor hage som strakte seg helt ned til sjøen i sør.

Kjeldal sluse

Lunde: Kjeldal sluse er det nest øverste sluseanlegget i Bandak–Norsjøkanalen og sto ferdig i 1892. Slusen er en del av Telemarkskanalen som går fra Skien og helt opp til Dalen. Sluseanlegget ligger i Straumen mellom Hogga sluser og Lunde sluse. Løftehøyden er 3 meter og består av et slusekammer. Anlegget er utført i naturstein og portene åpnes med håndkraft. Slusetiden er beregnet til ca. femten minutter.

Larvik museum

Larvik Museum arbeider med byens og grevskapets historie fra 1600-tallet og fram til vår egen tid. Larvik Museum er administrativ ramme for tre museumsenheter i Larvik kommune i Vestfold fylke.Larvik Museum arbeider med byens og grevskapets historie fra 1600-tallet og fram til vår egen tid. Vi har fokus på byhistorie, grevskaps- og herregårdshistorie og maritim historie.

Larvik sjøfartsmuseum

Larvik: Sjøfartsmuseet er ett av tre visningssteder ved Larvik Museum og tar for seg byens maritime historie. I utstillingen " Krigsseilere fra Larvik " møter vi ti larviksgutter som seilte på verdenshavene under andre verdenskrig, og som opplevde bombinger og torpederinger. Opplev også den nye utstillingen " Hvalfangstbyen Larvik ". Hvalfangsten var en av Vestfolds viktigste næringer. Denne utstillingen forteller.....

Lunde sluse

Lunde: Lunde sluse er det fjerde sluseanlegget i Bandak - Norsjøkanalen og stod ferdig i 1892, og har et slusekammer med en løftehøyde på tre meter. Anlegget står fremdeles som da det ble bygget. Slusekammeret er utført i hogd stein, og sluseportene er i tre og åpnes manuelt med håndkraft. Slusetiden er beregnet til ca. femten minutter. Et stykke av den opprinnelige demningen ved Lunde er bevart og ligger innerst i gjestehavna ved slusen.

Morgedal

Morgedal: Bygda Morgedal med vel 220 innbyggere, er fødestedet til Sondre Nordheim som regnes som den moderne skisportens far, og både bygda og dalen er kjent som skisportens vugge. Det er naturskjønt å vakkert i denne dalen hvor byda ligger med vatnet Morgedalstjønni. Det er naturskjønt å vakkert i denne dalen hvor byda ligger med vatnet Morgedalstjønni, og alle liene oppover fjellsidene her hvor Sondre Nordheim startet det som endte som den moderne skisporten

Norsk skieventyr

Morgedal / Seljord: Museum og opplevelsessenter i Morgedal i Telemark. Morgedal blir kalt skisportens vugge. Det var her den norske skipioneren Sondre Nordheim kom ifra, og med ham startet den moderne skisporten i bakkene her. På skimuseet i Morgedal kan du lære om norsk ski,- og polarhistorie gjennom ei multimedia-reise som startar 4 000 år tilbake, og endar med dagens snobrett og twintip.

Sjøormtårnet

Seljord: På toppen i dette flotte og originale utsiktstårnet har du en flott utsikt utover Seljordvatnet, og kan det være at det er akkurat "deg" som er så heldig å få se Seljordvatnets berømte Sjøorm? Tårnet er 17 meter høyt og ruver godt i terrenget. Du ser tårnet godt både fra Rv36 og E134 rett ved tettstedet Seljord i enden av Seljordvatnet. Veien ut til tårnet er bygget i tre som står på påler ned i våtmarka, og langs turveien er det satt opp sittebenker.

Skien sluse

Skien: Skien sluse har ett kammer, og løftehøyden er 5 meter. Over kanalen er det ei klaffebru som heises opp når høye båter eller båter med mast seiler gjennom slusa. Langs slusa ligger den fredete fabrikkbygningen PM5 (papirmaskin nr. 5) fra 1882. Skien sluse stod ferdig i 1861 og var en del av Norsjø-Skienkanalen, den eldste delen av Telemarkskanalen.

Telemarkskanalen

Telemarkskanalen - vannveien - fra Skien til Dalen som går gjennom 8 sluseanlegg stod ferdig i 1892. Den ble da i europeiske reisehåndbøker betegnet som et " verdens åttende underverk ". Det kan man godt forstå når man ser hvilket enormt arbeide, og hvilken beundringsverdig ingeniørkunst,- som er lagt til ned for å få arbeidet med kanalen og slusene ferdig. Det er tross alt godt over 100 år siden, og uten de maskiner og utstyr man ville brukt i dagens moderne samfunn.

Thor Heyerdahl`s barndomshjem

Larvik: Her i Steingata 7 i Larvik ble eventyreren og oppdageren Thor Heyerdahl født den 6. november 1914 og var hans hjem i nitten år. Allerede i gutteårene laget han museum på sitt eget barnerom, med huggorm som hovedattraksjon. Resten av hans eventyrlige historie er godt dokumentert og kjent.Thor Heyerdahl var en kjent arkeolog og eventyrer, og da spesiellt kjent for sine ekspedisjoner som ....

Ulefoss hovedgård

Ulefoss: Ulefoss hovedgård et vakkert bygg som ligger på høyden rett overfor Ulefoss sluser. Bygget ble oppført i 1807 av Nils Aall og hans hustru Christine Johanne Blom, og regnes som empiretidens viktigste arkitektoniske verk i Norge. Herregården var sommerresidens for familien, og ligger i vakre omgivelser.

Ulefoss sluser

Ulefoss: Ulefoss sluser er det første sluseanlegget i Bandak-Norsjøkanalen. Denne delen av Telemarkskanalen stod ferdig i 1892. Anlegget står fremdeles som da det ble bygget i 1891. Slusekammeret er utført i hogd naturstein, og sluseportene er i tre og åpnes med håndkraft. Slusetiden er beregnet til ca. førti minutter. Ulefoss sluser løfter båtene opp og ned forbi Ulefossen. Sluseanlegget har tre kamre, og en løftehøyde

Vrangfoss sluser

Lunde: Med sin 5 slusekamre og en løftehøyde på 23 meter, er Vrangfoss sluser det største sluseanlegget langs hele Telemarkskanalen. Her kan det sluses opp 2 båter samtidig i høysesonen som er Juli og August. Vrangfoss fikk navnet sitt fordi fossen var stri, og det var vanskelig å fløte tømmer her. Før kanalen ble bygget,- gikk elva gjennom et juv på rundt to kilometer fra topp til bunn med fosser og trange partier. Slusene er hugget inn i ...


Annonseplass

Aktiviteter og Opplevelser

Annonseplass

Både i Skien og nærområder er det mange aktiviteter og opplevelser som tilbydes til besøkende. 

Den mest populære aktiviteten og opplevelse er nok å ta en dagstur med kanalbåtene opp Telemarkskanalen fra Skien til Dalen og gjennom alle slusene langs kanalen. Ellers er det mange flotte badeplasser i området for den som ønsker seg en dukkert. Både Gåsodden badeplass, Bliva badeplass og Bakkestranda badeplass.

Kjeldal sluser - Foto Geir Johansen.jpg

Vandreturer rundt i byen, langs havnen ved kaipromenaden og bryggeparken.  Her er klatreparker og Zip-lines til glede for både store og små.

Annonseplass

Liker du å fiske kan du det også langs Porsgrunn / Skienelva, og Norsjø er definert som innlandsvassdrag der det kan fisket hele året. Det er forøvrig flere fjellvatn i området der du kan prøve fiskelykken. Besøke Skien fritidspark med med både inne- og uteaktiviteter for både voksne og barn. Hvorfor ikke en padletur opp Telemarkskanalen, langs Falkum elva og på Kilevatnet. 

padletur-foto Geir Johansen.jpg

Besøke Henrik Isen museet, og oppleve hans barndomshjem. Telemark museum, og Brekke museum. Det er også gallerier å besøke, Skiens kunstforening, og Telemark kunstsenter..

Utesteder, restauranter og spisesteder er det flere av i Skien området hvor en kan nyte god mat, og god drikke.

Annonseplass

Her vil du finne etterhvert Aktiviteter og Opplevelser som vi skriver om. Litt lengre ned under Fasiliteter og Service vil du finne bedrifter, turaktører og guider som tilbyr deg opplevelses turer. Samt Campingplasser, Overnatting, og Spisesteder.


Noen fremhevede Opplevelser og turaktører

Noen fremhevede Opplevelser og turaktører i Skien og nærområder. Finn flere på  på Østlandet ved å klikke på turaktører og guider under listen. Sidene åpnes i ny fane!

Høyt Under Taket

Skien: Klatreopplevelser for alle aldre og nivåer – helt uten krav til forkunnskaper! Har du aktive barn i hus? Vi tilbyr klatring som fritidsaktivitet for barn i alle aldre. Opplevelsesklatring er perfekt for deg som aldri har klatret før eller som bare vil ha det moro med å klatre. Opplevelsesklatringen hos oss består av innholdsrike temaklatrevegger, innendørs klatreløyper. Dette er klatring som passer for alle i familien og dere kommer til å ha det skikkelig gøy.

Skåtøy i farta

Kragerø: Har du lyst til å komme tett på dette mangfoldige landskapet? Da kan du bli med oss på guidet kajakktur. Vi starter i Eikelia, ikke langt fra Skåtøyroa. Vi velger rute ut fra vær, vind og ønsker til dere som er med. Vi kan padle gjennom Eidkilkanalen, forbi Skåtøy kirke, også kalt skjærgårdskatedralen, utover til Rauane, et lite øysamfunn ytterst i Kragerøfjorden, over til Skratta, hvor det er perfekt å ta en dukkert, eller kanskje vi stikker til Jomfruland og kjøper en is.

Skien Fritidspark

Skien: Velkommen til utendørs klatrepark med 7 løyper av ulik vanskelighetgrad. Fres over banen side om side i en dobbel zip-line på hele 220 meter! Klatreparken er et spennende og miljøvennlig aktivitetstilbud for alle! Enten du er barn, ungdom eller en leken voksen. Vi tilbyr ulike typer løyper, med varierende lengde og vanskelighetsgrad.

Stavernguiden

Stavern: Som sentral guide her i en rekke år har jeg hatt med mange grupper på sightseeing og forskjellige turopplegg. Vennligst besøk sightseeing siden vår, som inneholder forslag på sightseeing turer i Stavern og Larviksdistriktet. Mange besøker Stavern og distriktet på vår- og sommertid. Stedet omtales bl.a. som Norges smilehull og "perlen". Stavernguiden har stor kompetanse i historie, og er aktivt med i det lokalhistoriske arbeidet i distriktet, bl.a. i historielagene.

Stavernopplevelser

Stavern: I 2015 startet vi med utleie av noen SUP-brett og kajakker fra en liten selvbygd tralle som kunne slepes rundt. Her leide vi ut hele sommeren. I dag har vi kommet et stykke lenger. Fra en selvbygd tralle har vi i dag 3 lokaler som vi driver virksomhet fra og hvor mål er å ha flere aktiviteter og tilbud gjennom hele året. Stavernopplevelser handler tilbud - å skape opplevelser i nærmiljøet, for lokale og for tilreisende. Da må vi ha nok opplevelser slik at alle kan ha et tilbud.


Fasiliteter og Service

Fasiliteter og Serveice som Campingplasser, Overnatting, Spisesteder, Turaktører og Guider som tilbyr opplevelsesturer på stedet og i nærområder. Samt på Østlandet generellt. Her vil du også finne bedrifter som leier ut utstyr som sykkler, kano og kajak med mer.

Med forbehold - så finner du her kun bedrifter som ønsker å være synlig for akkurat deg på våre sider.

Litt informasjon som kan være nyttig om fasiliteter.

Her er det først noen få oppførelser, og når det blir flere blir det mulig å klikke på By/sted og fylke for å finne det du trenger akkurat der for å begrense ditt søk, til akkurat dit du vil. Enten på By / Sted eller fylke. Vi ønsker å gjøre det så enkelt for deg som mulig!


Annonseplass