On left here - if you are on Pc.. click and choose your own language. Are you on Tab (small) or mobile phone, Choose your language over here :-) Klikk here to see !!!!!!!


Her finner du Severdigheter i Seljord og nærområder som du kan nå innen kort tid. Vi regner severdigheter du kan nå innen 1 - 1,5 time med bil er rimelig i nærheten.


Annonseplass

Finn Severdighetene


Dyrskun

Seljord: Dyrsku er Norges største handels- og landbruksmesse, som arrangeres over tre dager i september på Dyrskuplassen i Seljord i Telemark. Dyrsku har vært arrangert siden 1866, og samler årlig 90 000 gjester fra hele Norge til handel og kulturopplevelser. Dyrsku er en viktig møteplass for mat og landbruk, politiske debatter, foredrag og rotekte opplevelser. Dyrsku er også en folkefest med aktiviteter, konserter, dans og campingliv.

Eidsborg stavkirke

Eidsborg / Dalen: Sjarmerende liten stavkirke fra 1200 tallet i Eidsborg - noen km fra tettstedet Dalen. Kirken ligger rett ved Fv45 og er i området rundt Vest Telemark museum. For dem som ønsker det får en omvisning i kirken og 800 års historie servert av en av museets guider. Selve stavkirken er et rom på ca. 30 kvm. Den er 6,9 m. fra grunnmur til øverst i mønet. I motsetning til .

Heddal stavkirke

Notodden: Heddal stavkirke er den største av de gjenværede 28 bevarte stavkirker som finnes i Norge. Det kan godt hende at det ikke altid har vært slik, og at en eller flere av de revne stavkirker kan ha vært større. Kirken er antatt bygd i første halvdel av 1200-tallet og omtalt i skriftlige kilder fra år 1315. Rester av eldre byggemateriale er påvist ved dendrokronologiske undersøkelser av kirken, og som gjør at man antar at det kan ha vært minst en eldre kirke på stedet.

Hogga sluse

Lunde: Hogga sluser er det øverste av alle sluseanleggene langs Telemarkskanalen, og har to slusekamre som løfter båten sju meter opp, - fra 65 m.o.h. til 72 m.o.h. Det er nå 64 km igjen til Dalen, og fra Skien har båten nå seilt i 41 km.Den øverste porten i Hogga sluse, er Bandak–Norsjøkanalens eneste gjenværende originale sluseport fra åpningen i 1882. Den holder også tilbake det største vanntrykket av alle portene, fra Vestvannene.

Kjeldal sluse

Lunde: Kjeldal sluse er det nest øverste sluseanlegget i Bandak–Norsjøkanalen og sto ferdig i 1892. Slusen er en del av Telemarkskanalen som går fra Skien og helt opp til Dalen. Sluseanlegget ligger i Straumen mellom Hogga sluser og Lunde sluse. Løftehøyden er 3 meter og består av et slusekammer. Anlegget er utført i naturstein og portene åpnes med håndkraft. Slusetiden er beregnet til ca. femten minutter.

Lunde sluse

Lunde: Lunde sluse er det fjerde sluseanlegget i Bandak - Norsjøkanalen og stod ferdig i 1892, og har et slusekammer med en løftehøyde på tre meter. Anlegget står fremdeles som da det ble bygget. Slusekammeret er utført i hogd stein, og sluseportene er i tre og åpnes manuelt med håndkraft. Slusetiden er beregnet til ca. femten minutter. Et stykke av den opprinnelige demningen ved Lunde er bevart og ligger innerst i gjestehavna ved slusen.

Morgedal

Morgedal: Bygda Morgedal med vel 220 innbyggere, er fødestedet til Sondre Nordheim som regnes som den moderne skisportens far, og både bygda og dalen er kjent som skisportens vugge. Det er naturskjønt å vakkert i denne dalen hvor byda ligger med vatnet Morgedalstjønni. Det er naturskjønt å vakkert i denne dalen hvor byda ligger med vatnet Morgedalstjønni, og alle liene oppover fjellsidene her hvor Sondre Nordheim startet det som endte som den moderne skisporten

Myllarheimen

Arabygdi: Myllarheimen er der hvor den kjente fiolinspilleren Myllarguten bodde sine siste år av sitt liv. Stedet er nå et musikkhistorisk museum på husmannsplassen Kosi på gården Øygården i Arabygdi, hvor man kan få et innblikk i Myllargutens liv. Myllarguten var en kjent spelemann, og hans virkerlige navn var Torgeir Augundson.

Norsk skieventyr

Morgedal / Seljord: Museum og opplevelsessenter i Morgedal i Telemark. Morgedal blir kalt skisportens vugge. Det var her den norske skipioneren Sondre Nordheim kom ifra, og med ham startet den moderne skisporten i bakkene her. På skimuseet i Morgedal kan du lære om norsk ski,- og polarhistorie gjennom ei multimedia-reise som startar 4 000 år tilbake, og endar med dagens snobrett og twintip.

Sjøormtårnet

Seljord: På toppen i dette flotte og originale utsiktstårnet har du en flott utsikt utover Seljordvatnet, og kan det være at det er akkurat "deg" som er så heldig å få se Seljordvatnets berømte Sjøorm? Tårnet er 17 meter høyt og ruver godt i terrenget. Du ser tårnet godt både fra Rv36 og E134 rett ved tettstedet Seljord i enden av Seljordvatnet. Veien ut til tårnet er bygget i tre som står på påler ned i våtmarka, og langs turveien er det satt opp sittebenker.

Telemarkskanalen

Telemarkskanalen - vannveien - fra Skien til Dalen som går gjennom 8 sluseanlegg stod ferdig i 1892. Den ble da i europeiske reisehåndbøker betegnet som et " verdens åttende underverk ". Det kan man godt forstå når man ser hvilket enormt arbeide, og hvilken beundringsverdig ingeniørkunst,- som er lagt til ned for å få arbeidet med kanalen og slusene ferdig. Det er tross alt godt over 100 år siden, og uten de maskiner og utstyr man ville brukt i dagens moderne samfunn.

Ulefoss hovedgård

Ulefoss: Ulefoss hovedgård et vakkert bygg som ligger på høyden rett overfor Ulefoss sluser. Bygget ble oppført i 1807 av Nils Aall og hans hustru Christine Johanne Blom, og regnes som empiretidens viktigste arkitektoniske verk i Norge. Herregården var sommerresidens for familien, og ligger i vakre omgivelser.

Ulefoss sluser

Ulefoss: Ulefoss sluser er det første sluseanlegget i Bandak-Norsjøkanalen. Denne delen av Telemarkskanalen stod ferdig i 1892. Anlegget står fremdeles som da det ble bygget i 1891. Slusekammeret er utført i hogd naturstein, og sluseportene er i tre og åpnes med håndkraft. Slusetiden er beregnet til ca. førti minutter. Ulefoss sluser løfter båtene opp og ned forbi Ulefossen. Sluseanlegget har tre kamre, og en løftehøyde

Vrangfoss sluser

Lunde: Med sin 5 slusekamre og en løftehøyde på 23 meter, er Vrangfoss sluser det største sluseanlegget langs hele Telemarkskanalen. Her kan det sluses opp 2 båter samtidig i høysesonen som er Juli og August. Vrangfoss fikk navnet sitt fordi fossen var stri, og det var vanskelig å fløte tømmer her. Før kanalen ble bygget,- gikk elva gjennom et juv på rundt to kilometer fra topp til bunn med fosser og trange partier. Slusene er hugget inn i ...