On left here - if you are on Pc.. click and choose your own language. Are you on Tab (small) or mobile phone, Choose your language over here :-) Klikk here to see !!!!!!!
Det er enorme dimmensjoner over dette kanonbatteriet som består av - et av trippeltårnene fra den tyske slagkrysseren "Gneisenau"
Foto ©: Geir Johansen
Kategori: Kultur og Historie
Type: Viking historie
Austrått fort - MKB 4./507 - befinner seg på Ørlandet i Sør - Trøndelag helt ute ved kysten, og ble bygget av de tyske okkupasjonsmakter under andre verdenskrig. Det er enorme dimmensjoner over dette kanonbatteriet som består av - et av trippeltårnene fra den tyske slagkrysseren "Gneisenau", og er idag det eneste gjenværende trippeltårn i verden av sitt slag. Austrått fort ligger i nærheten av Austråttborgen som også er verdt et besøk.
Kanontårnet på Lundahaugen ( Ørlandet ) var opprinnelig det aktre, C-tårnet, på "Gneisenau", og sammen med de tilsvarende A- og B-tårnene var dette hovedartilleriet ombord. Gneisenau ble 26 /27. februar 1942 bombet av britiske bombefly mens det lå i flytedokk i Kiel. Gnister fra en av bombene antente kruttmagasinet for A-tårnet. Dette førte til at hele kruttforrådet brant opp under en heftig brann. Trykket under dekk ble så stort at A-tårnet ble løftet seg i sin barbette. For egen maskin gikk Gneisenau til Gotenhafen hvor det allerede var planer om ombygging til 38 cm artilleri, men i juni 1942 ble ombyggingen skrinlagt.
I krigens sluttfase ble Gneisenau senket for å blokkere innseilingen til Gotenhafen. Skytset ombord ble demontert og satt opp forskjellige steder på land. A-tårnet ble satt opp som enkeltkanoner i den tyske Atlanterhavsvollen ved Hoek van Holland ved utløpet av seilingsleden til Rotterdam. B-tårnet ble montert i et fjellanlegg på Fjell festning på Sotra - vest for Bergen. C-tårnet ble montert på Lundahaugen ved Austrått. Av alle disse tre er det bare Austrått som er bevart og kan beskues av de besøkende.
Området er idag museum og hvor du med selvsyn kan se de enorme dimmensjonene over dette forsvarsverket som ble etablert under andre verdenskrig. Tyskerne var våre fiender da, men våre venner og alierte nå. Men man kan ikke annet enn å bli imponert over den ingeniørkusten dette landet hadde allerede den gang. Det er et historiens sus over dette området
Men hvordan klarte de på de avstandene å treffe målene de siktet etter. Jo - med et et stereoskopisk sikte som også var en del av anlegget, og står på siden av kanontårnet. Siktet er flyttet fra Lerberen til Lundahaugen etter at anlegget ble tatt ut av bruk. Det er en ingeniørkunst uten like.
Se flere bilder av severdigheten i helsides slideshow bildevisning. Bare trykk på de røde pilene for å skifte bilde. På liten Tab og Mobiltelefon - bare sveip sideveis med fingrene.