On left here - if you are on Pc.. click and choose your own language. Are you on Tab (small) or mobile phone, Choose your language over here :-) Klikk here to see !!!!!!!

Sulitjelma gruvemuseum

Sulitjelma gruvemuseum skal gi et innblikk i historien til gruvedriften i Sulitjelma.

Foto ©: Nordlandsmuseet

Kategori: Historie og kultur

Type: Museum


Rett ved den travle E6 i Sørfold kommune, kan du stige inn i fortiden ved å svinge av rett etter Fauske og videre til Sulitjelma.

Museet gir dere et innblikk i historien til gruvedriften i Sulitjelma, og har også en egen unik utstilling av mineraler fra gruvene. 

Sulitjelma gruvemuseum ligger i det første industriområdet som ble etablert ved oppstart av gruvedrift. Her finner du den gamle kobbersmeltehytta (1899), og den første kraftstasjonen (1893). Museet gir deg et innblikk i historien til gruvedriften i Sulitjelma. Samlingene består av utstyr brukt innen alle de fagområder gruveselskapet besto av.

Gruvemuseet har en egen unik utstilling av mineraler fra gruvene i Sulitjelma. Andre utstillinger handler om alt fra idrettslivet til gruvekartlegging, arbeiderbevegelsen og transporthistorie. På museet kan du se gjennom flere hundre bilder fra stedets gruvehistorie.

xMidtbilde.jpg

Hva mer kan jeg oppleve?

Annonse Nord Norge Topp

På fjellet over Sulitjelma ligger gruvesamfunnet Jakobsbakken, nedlagt i 1968. Gruvemuseet kan tilby egen guide på Jakobsbakken, ved forhåndsbestilling. De to gamle kirkegårdene er også verd et besøk, og disse ligger i nærheten av museet, på sørsiden av Langvatn. All bebyggelse i Sulitjelma er satt opp i gruveperioden fra 1887 – 1991. Her er mange arkitekttegnede hus, for eksempel i arbeiderstrøket Glasstunes, samt i ingeniørenes «Plysjby» i Furulund.

Sulitjelma ligger i et av de mest spennende botaniske områdene i Skandinavia. Det er særlig i tidsrommet fra juni til midten av juli måned du kan oppleve sjeldne arktiske planter i blomst. Rundt St. Hans blomstrer «kopparblomsten» (fjelltjæreblom), fjellsolblom, lapprose, kantlyng, sølvkattefot, brannmyrklegg, lodnemyrkledd. I juli kan du se bergjunker på fjellet over Jakobsbakken. I Sulitjelma er det anlagt flere geologisstier, blant annet til «Kong Oscars skjerp» og Furuhaugen gruve. I nærheten av museet kan du se vulkansk aktivitet i form av «putelava».

Text og bilder hentet fra Sulitjelma Gruvemuseum- les mer her!